Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Data Logging #2462268
03/06/18 10:18 PM
03/06/18 10:18 PM
Joined: Nov 2010
Posts: 1,320
Carson City, Nevada
Biginchmopar Offline OP
pro stock
Biginchmopar  Offline OP
pro stock

Joined: Nov 2010
Posts: 1,320
Carson City, Nevada
I'm looking for someone the really knows computer language. I'm trying to get an 8 EGT CAN to BUS to talk to an AEM AQ1 Data Logger.

I know there is a protocol for each CAN/BUS and my 8 EGT to CAN device will match that.

I guess it comes down to frames inside the AEM AQ1 Data Logger, in order for the device to communicate it needs a frame to recognize the data sent over the CAN/BUS.

What really sucks is all the digital dashes will recognize this device.

HELP PLEASE!!!!

Re: Data Logging [Re: Biginchmopar] #2462502
03/07/18 12:11 PM
03/07/18 12:11 PM
Joined: Jan 2003
Posts: 2,656
Shelby Twp. Mi
HardcoreB Offline
master
HardcoreB  Offline
master

Joined: Jan 2003
Posts: 2,656
Shelby Twp. Mi
I hope this helps and I feel it is worth consideration so I will TRY to communicate what I don't fully understand so it will be in layperson terms and with small words (that's all I have)...A guy here thinks you may be looking for 'proprietary code' as a fix but you may actually need HARDWARE to resolve the issue...e.g.- CAN/BUS needs a termination loop with an 'engineered' resistance whereas the dashes you mention typically are ONE END. Now the question is; is there an alternative loop end?

Re: Data Logging [Re: Biginchmopar] #2462522
03/07/18 01:05 PM
03/07/18 01:05 PM
Joined: Apr 2003
Posts: 2,327
Tulsa, Oklahoma
340Cuda Offline
top fuel
340Cuda  Offline
top fuel

Joined: Apr 2003
Posts: 2,327
Tulsa, Oklahoma
I don't have a clue as to what you need to do, but have you talked to the vendors?

If so what have they told you?

Good Luck!

Re: Data Logging [Re: Biginchmopar] #2462650
03/07/18 04:30 PM
03/07/18 04:30 PM
Joined: Nov 2010
Posts: 1,320
Carson City, Nevada
Biginchmopar Offline OP
pro stock
Biginchmopar  Offline OP
pro stock

Joined: Nov 2010
Posts: 1,320
Carson City, Nevada
AEM said they would have to build a frame in the software to see the device, they called me back and said they were not going to do that because it was not their device.

Problem is AEM doesn't have an 8 EGT to CAN, if they built the frame in the software I would be home free. They have what they call AEMnet that can see gauges.

Anybody know if there is a small logger that could capture this data on a USB. The 8 EGT to CAN also has a USB port that ECU Master said could go live to a laptop.

Re: Data Logging [Re: Biginchmopar] #2462692
03/07/18 05:47 PM
03/07/18 05:47 PM
Joined: Mar 2018
Posts: 1
Ohio
M
madmax13 Offline
member
madmax13  Offline
member
M

Joined: Mar 2018
Posts: 1
Ohio
I got an email several weeks ago from DIYAutoTune that said my Droid phone could be hooked to the EGTCAN with a USB-OTG cord. I am not far enough along on this build to try it yet.

Re: Data Logging [Re: madmax13] #2462742
03/07/18 07:37 PM
03/07/18 07:37 PM
Joined: Nov 2010
Posts: 1,320
Carson City, Nevada
Biginchmopar Offline OP
pro stock
Biginchmopar  Offline OP
pro stock

Joined: Nov 2010
Posts: 1,320
Carson City, Nevada
Originally Posted By madmax13
I got an email several weeks ago from DIYAutoTune that said my Droid phone could be hooked to the EGTCAN with a USB-OTG cord. I am not far enough along on this build to try it yet.


I have an Iphone but I did think about that.

Re: Data Logging [Re: Biginchmopar] #2462763
03/07/18 08:22 PM
03/07/18 08:22 PM
Joined: Oct 2004
Posts: 482
Dirty South, MS
mopowered Offline
mopar
mopowered  Offline
mopar

Joined: Oct 2004
Posts: 482
Dirty South, MS
I don't know anything about these devices (AEM whatever + EGT/CAN thingy) but I can tell you that a CAN bus is very similar to a home computer (TCP/IP) network. Anything that has a hardware interface compatible with a CAN bus can communicate (send and receive) any message (data, control, status, etc) over a connected (and active) CAN bus. Think of your home router being the CAN bus. Anything that has a RJ45 network jack can plug into that connected and powered up (active) router and send/receive messages to any other device connected to the same router.

The average vehicle these days has at least 15-20 CAN devices for the simplest of vehicles. Lots of times there are even several CAN busses full of devices also.

That being said if your AEM or EGT devices do truly have a CAN bus interface then they can communicate on said bus. Now comes the software part. If AEM or EGTthingy writes their software to be able to send ONLY a specific type of data frame and/or receive ONLY a specific (or set of specific) frame types then there will be a limited amount of functionality available. There may be many frames passing by that CAN bus with valuable info but the AEM or EGTthingy software talking over that hardware CAN interface only knows how to decode or decipher the ones their company decided to implement.

BTW CAN bus communication isn't trivial from a software perspective. CAN bus hardware is a dime a dozen.

HTH

Re: Data Logging [Re: mopowered] #2462814
03/07/18 09:56 PM
03/07/18 09:56 PM
Joined: Nov 2010
Posts: 1,320
Carson City, Nevada
Biginchmopar Offline OP
pro stock
Biginchmopar  Offline OP
pro stock

Joined: Nov 2010
Posts: 1,320
Carson City, Nevada
That is good info

I'm looking for the guy that says I can build a frame in the software to be able to log the EGT's from the ECUMaster 8 EGT to CAN module to the AEM AQ1 data logger through the CAN/BUS connection.

Re: Data Logging [Re: Biginchmopar] #2463382
03/08/18 10:20 PM
03/08/18 10:20 PM
Joined: Oct 2004
Posts: 482
Dirty South, MS
mopowered Offline
mopar
mopowered  Offline
mopar

Joined: Oct 2004
Posts: 482
Dirty South, MS
I looked up the hardware and specs of the two devices. Both can talk CAN but the AEM claims to only support their AEMnet devices over the CAN bus. Since they also make a EGT sensor I suspect they are only interested in supporting theirs. It even states this in the pdf install guide.

The good news is that the EGT to CAN module says it has configurable message id capability. With this you may be able to use one of the AEMnet message id's. The one for their EGT sensor would be best I suspect. You will have to find a way to get the correct message id to duplicate but there may be a chance it would work.

Re: Data Logging [Re: Biginchmopar] #2463395
03/08/18 10:35 PM
03/08/18 10:35 PM
Joined: Oct 2004
Posts: 482
Dirty South, MS
mopowered Offline
mopar
mopowered  Offline
mopar

Joined: Oct 2004
Posts: 482
Dirty South, MS
Second thought it probably wouldn't work with all 8 EGT's since the AEMnet one is only providing one temp. Need to snoop the bus and see what it coming out of the EGT to CAN module.


Advertisement
Forum Statistics
Forums32
Topics193,575
Posts2,260,620
Members25,805
Most Online1,424
Jun 20th, 2018
Moparts Newest Topics
7000 RPM Small block oiling mods.
by RUNCHARGER. 03/25/19 10:02 PM
99 ram p/u 2500 V10 2WD oil pan gasket replacement
by moparjo68. 03/25/19 09:27 PM
Valve Springs
by 71birdJ68. 03/25/19 08:38 PM

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.1