Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#2485419 - 04/20/18 12:13 AM Accessory Belt Issue....... Help! *******UPDATE******
StealthWedge67 Offline
master

Registered: 07/19/06
Posts: 4083
Loc: Puyallup, WA
My car runs the stock pulley & belt setup. I’ve had the car for 12 years, and never had a belt issue, nor replaced a belt up until last fall when it threw the water pump / alt. belt on what was the last pass of last year. I figured it was just time, as the belt was who knows how old. I replaced the belt and it saw a few street miles last fall before tearing the top end down to have the heads worked on over the winter. All recently went back together once again with the bracketry and pulley setup no different than it has been since I’ve owned the car. I am completely confident that the belt was tight.

Today I pulled it out of the garage and took it for a short drive to put gas in it for the upcoming race weekend. I cracked into the secondaries once and felt and heard a rap under the hood. Pulled over........ yep, belt gone.

Anyone have any ideas on why the same setup that was rock solid for 50 years would suddenly start throwing belts? Alternator is solid as a rock. Water pump is solid and spins evenly. All pulleys appear to be in good repair. Could I be tightening the belt too much??



Edited by StealthWedge67 (04/24/18 11:55 PM)
_________________________
LemonWedge - Street heavy / Strip ready - 11.32 @ 117

Top
#2485472 - 04/20/18 06:58 AM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
sgcuda Offline
master

Registered: 01/28/05
Posts: 3815
Loc: Charlotte, North Carolina
Probably due to changes in belt manufacturing, may be wider than originally used. If you are not already using deep groove pulleys, a cheap way out is to match up an old air pump belt. They were narrower than a standard drive belt and will sit deeper in the pulleys.
_________________________
[image][/image]

Top
#2485560 - 04/20/18 10:41 AM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
second 70 Offline


Registered: 02/04/14
Posts: 358
Loc: central il.
Stealth change out the belt to a dayco top cog belt.

My hemi would snap or throw belts until I changed to dayco. No problems since going on 8 years.

Mike

Top
#2485632 - 04/20/18 01:09 PM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
markz528 Offline
master

Registered: 01/20/03
Posts: 3363
Loc: Milford, OH
Check the basics. Are the pulleys excessively worn or cracked? You should check the pulley wear against a gauge - if you don't have one PM me and I will send you one - vendors give them away for free.

And check for pulley alignment - something may have moved.
_________________________
67 Coronet 500 9.610 @ 139.20 mph
67 Coronet 500 (street car) 13.300 @ 101.75 mph
69 GTX (clone) - build in progress......

Top
#2485647 - 04/20/18 01:49 PM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
Azzkikrcuda Offline
top fuel

Registered: 01/20/03
Posts: 1628
Loc: North Dakota
I had this same problem. Had the belt on my car for years shifting at 6700rpms, hitting the rev limiter occasionally with no problems. Changing oil one day and noticed the bottom was missing some chunks. I put and new belt on of the same part number. First time out shifting it came off. I checked pulleys, mounts and tried a few different brands of belts, nothing worked, if I hit the rev limiter it would come off. Never did figure it out, I changed over to serpentine belt.
_________________________
The only Carbs I care about are under the hood!

Top
#2485699 - 04/20/18 03:45 PM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: Azzkikrcuda]
sergio Offline
member

Registered: 08/24/16
Posts: 18
Loc: ca
I had the same issue at a race last year,everything looked good, but kept throwing belts. The lower pulley ,factory single belt had cracked at the mounting bolts.Could not notice any wabble,so I go out for a first round ,dial 11.10 to his 9.90. As I shift into 2nd the car made an inmediate left turn heading straight for the guardrail,luckily I steered away and did a figure eight on two wheels and barely missed the opposite wall,The good news the other guy missed inches tee boning me.The pulley broke off the bolts cut the radiator hose so clean it looked surgical. Long story but please check your stamped pulleys for cracks.I will no longer use a stamped pulley on anything race.

Top
#2485802 - 04/20/18 07:18 PM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
Jerry Offline
master

Registered: 01/20/03
Posts: 6772
Loc: Warren, MI
switch to one of our serpentine belt kits and no more problems.
_________________________
www.sdconcepts.com
Facebook page: Superior Design Concepts
www.bcrproducts.com

Top
#2485812 - 04/20/18 07:45 PM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
Cab_Burge Offline
I Win

Registered: 08/23/03
Posts: 30722
Loc: Bend,OR USA
There is always a reason things start to fail, the hard part is figuring out what is causing the failures work
Now get to work wrench grin
_________________________
Mr.Cab Racing and winning with Mopars since 1964. (Old F--t, Huh)

Top
#2485830 - 04/20/18 08:37 PM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: Cab_Burge]
MR_P_BODY Online   content
Master

Registered: 06/13/03
Posts: 50710
Loc: Romeo MI
I'd be looking at a misalignment of at least 1
of the pulleys.. a belt just doesnt fly off
on its own... could be even a bent belt usually
caused by a pulley misalignment
Try putting a straight edge on each one
wave


Edited by MR_P_BODY (04/20/18 08:39 PM)
_________________________

W-9 8.94 @ 151 NOW ON E-85
Mike "Raff"...(180)Watching over us
CAR IS FOR SALE

Top
#2486014 - 04/21/18 09:38 AM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
csk Offline
super stock

Registered: 08/13/11
Posts: 1001
Loc: KATY TEXAS
Check the crank thrust

Top
#2486023 - 04/21/18 10:12 AM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: csk]
Hot 340 Offline
master

Registered: 12/01/06
Posts: 3161
Loc: Pa
Originally Posted By csk
Check the crank thrust
X2. And Gates belts are like plastic, always squealing. Add a Dayco Top Cog as said above if thrust ect check out.

Top
#2486066 - 04/21/18 12:10 PM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
StealthWedge67 Offline
master

Registered: 07/19/06
Posts: 4083
Loc: Puyallup, WA
Thanks for the tips guys! I’ll be out in the garage today going over this list. Hope I get it figured out.
_________________________
LemonWedge - Street heavy / Strip ready - 11.32 @ 117

Top
#2486070 - 04/21/18 12:22 PM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
second 70 Offline


Registered: 02/04/14
Posts: 358
Loc: central il.
The 15470 belt worked best for my alternator and 15440 for power steering on my hemi.


15 means 15mm or 7/16 and the 47 or 44 is length of belt.


I bet just changing to this belt will fix your problem it did on mine.

Good luck

Mike


Attachments
542B5496-6D36-4A85-9B05-F0001DC63350.jpeg




Edited by second 70 (04/22/18 11:04 AM)
Edit Reason: correction

Top
#2486116 - 04/21/18 02:44 PM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
67_Satellite Offline
super stock

Registered: 01/20/03
Posts: 895
Loc: Andrews,In. U.S.of A.
Had a similar problem with mine. I lowered my alternator mounting position 10" to make room for turbo clearance. This left a very long span between the A.C. compressor and alternator. The belt passed VERY close to the water pump belt adjuster/idler pulley on its way by. There were witness marks on top of the A.C. clutch after it tossed a belt. I think it was "flapping" up and down enough to get out of the groove. Solution: I made a small 90 degree guard which is mounted under the water pump idler bracket bolt. It doesn't touch under normal operation, but it keeps the belt from flapping up enough to get out of the groove.

Top
#2487614 - 04/24/18 11:22 PM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
StealthWedge67 Offline
master

Registered: 07/19/06
Posts: 4083
Loc: Puyallup, WA
UPDATE:

I couldn’t find a local distributor of Dayco, so I went with a Gates belt, one size narrower than the book calls for. Then I also made an adjustment to the bracketry; although it looked straight, when I put a straightedge across the pulleys the alternator was a little proud of the crank and pump. So I moved it back slightly and reassembled.

Well, Either I fixed the alignment, the narrower belt worked, or (most likely) it was just a freak deal from the get-go, because I made 3 full passes on Sunday with no issues whatsoever.

Car went a new best as well, 11.321 @ 117.89; but that’s for another thread.....
_________________________
LemonWedge - Street heavy / Strip ready - 11.32 @ 117

Top
#2487632 - 04/25/18 12:29 AM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
hemi-itis Offline
I Live Here

Registered: 12/29/07
Posts: 10501
Loc: Great Neck,LI,new york
NICE!
_________________________
HEMI-ITIS has no cure. My condition is fully BLOWN!!!

New best 60ft,, 1.42,1/8, 6.0 @117,, 9.38 @146.75 with 6 lbs boost @3700 lbs

Top
#2487634 - 04/25/18 12:30 AM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
Chargerfan68 Offline
mopar

Registered: 10/28/06
Posts: 688
Loc: New York, USA
Glad you got it sorted out. Congrats on your new best!!
_________________________
1.50 60Ft. , 10.75@ 127MPH Hauling 3900 LBS.

Top
#2487636 - 04/25/18 12:33 AM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: Chargerfan68]
Stroker Scamp Offline
master

Registered: 11/03/04
Posts: 3423
Loc: pacific northwest
nice catch
_________________________
footbrake N/A SB 408 Scamp 10.10 @ 132 street/strip
73 Duster 340 street strip 12.79 @ 105

Top
#2487668 - 04/25/18 06:55 AM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: StealthWedge67]
sgcuda Offline
master

Registered: 01/28/05
Posts: 3815
Loc: Charlotte, North Carolina
good deal.
_________________________
[image][/image]

Top
#2487700 - 04/25/18 08:41 AM Re: Accessory Belt Issue....... Help! [Re: sgcuda]
MR_P_BODY Online   content
Master

Registered: 06/13/03
Posts: 50710
Loc: Romeo MI
Glad to hear you got it squared away up
wave
_________________________

W-9 8.94 @ 151 NOW ON E-85
Mike "Raff"...(180)Watching over us
CAR IS FOR SALE

Top
Page 1 of 2 1 2 >

Advertisement
Sponsored Link
Forum Stats
25,298 Registered Members
32 Forums
189,466 Topics
2,209,427 Posts

Most users ever online: 882 @ 03/05/17 10:15 PM
Moparts Newest Topics
Sneak peek pecker extension
by WHITEDART
05/27/18 10:58 PM
More volcanic activity _ now mt. st. helens vicinity
by srt
05/27/18 10:34 PM
1970 Dart GT on eBay
by grancuda
05/27/18 10:33 PM
This Power wagon is just AWESOME!
by Rhinodart
05/27/18 10:27 PM