Moparts

Transmission help 99 Ram

Posted By: carnut68

Transmission help 99 Ram - 02/07/21 02:08 PM

Here's the problem. Reverse is slipping when you apply the throttle. It will pull itself from idle on the level on an incline it slips. Trans was rebuilt ,but now has about 40,000 miles on it. Quality parts used. There is no problem with the forward gears, firm shifts. Does this sound like a band adjustment? Fluid is full and bright red no smell. Thoughts/suggestions. A- 518 /46Re behind a 5.2.
Posted By: John_Kunkel

Re: Transmission help 99 Ram - 02/07/21 10:38 PM

From 20 mph in Drive, shift it to 1 and see if there is deceleration braking...if none or little, could be rear band adjustment. If deceleration braking is good, could be the OD direct clutch.
Posted By: cudaman1969

Re: Transmission help 99 Ram - 02/08/21 09:43 PM

Rear servo could’ve popped out or bolt come loose. I’ve had one broke the ear off, no reverse at all.
Posted By: carnut68

Re: Transmission help 99 Ram - 02/09/21 06:26 PM

Thanks. That gives a few things to check.
Posted By: carnut68

Re: Transmission help 99 Ram - 02/13/21 03:13 PM

Originally Posted by John_Kunkel
From 20 mph in Drive, shift it to 1 and see if there is deceleration braking...if none or little, could be rear band adjustment. If deceleration braking is good, could be the OD direct clutch.
So I did the 20 mph shift it has some deceleration ,but not as much as I would expect. I do know the OD clutches where replaced because the guy that rebuilt the trans had to borrow a tool to get the OD apart.
© 2021 Moparts Forums