Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Denso alternator wiring issue? #2756039
03/25/20 09:31 PM
03/25/20 09:31 PM
Joined: Aug 2009
Posts: 669
Anderson, IN
1
1969RR Offline OP
mopar
1969RR  Offline OP
mopar
1

Joined: Aug 2009
Posts: 669
Anderson, IN
Good evening, Having an issue with a new build here. 1970 Challenger, 440RB, Sniper injection. I purchased the AR alternator brackets, Denso Alt connector, new Denso alternator. Simple 3 wires to hook up (or so I thought). BAT lug going to stud on starter relay, along with wire from ammeter , blue wire is also directly to stud on relay, red not used, green has 12v key on/start position. I'm getting no charge, only 12v bat showing on volt meter and same on Sniper's hand held. I could have a bad alternator, but it is new, so I doubt it. What am I not doing correctly? Any help is appreciated! Thanks, Jeff

Re: Denso alternator wiring issue? [Re: 1969RR] #2756123
03/26/20 09:37 AM
03/26/20 09:37 AM
Joined: Jan 2003
Posts: 1,954
central texas
K
krautrock Offline
top fuel
krautrock  Offline
top fuel
K

Joined: Jan 2003
Posts: 1,954
central texas
pay attention to the terminal position on the back of the alt. double check that.
also verify that you are actually getting 12v to the plug with the key on.

Re: Denso alternator wiring issue? [Re: krautrock] #2756298
03/26/20 09:42 PM
03/26/20 09:42 PM
Joined: Jan 2003
Posts: 7,152
Freeport IL USA
P
poorboy Offline
master
poorboy  Offline
master
P

Joined: Jan 2003
Posts: 7,152
Freeport IL USA
These days, something being new doesn't necessarily mean its good. The next question is, was it brand new, or rebuilt new? Not that it makes much difference these days, the quality of all automotive parts has gone down the tubes the last 4-5 years. Gene

Re: Denso alternator wiring issue? [Re: 1969RR] #2756311
03/26/20 10:11 PM
03/26/20 10:11 PM
Joined: Jan 2003
Posts: 5,118
So Cal
Sinitro Offline
master
Sinitro  Offline
master

Joined: Jan 2003
Posts: 5,118
So Cal
If the Denso is brand new and sealed up, very doubtful it is bad.. Possible but not likely..
I steer clear of all the AutoZone, Advance, O'Reily mastercraft specials, even though they may have a life-time warranty. eek eek To me, my time & labor is far more valuable to save a few $, do the job once and right..


Just my $0.02 wink

Re: Denso alternator wiring issue? [Re: 1969RR] #2756326
03/26/20 10:38 PM
03/26/20 10:38 PM
Joined: Jan 2003
Posts: 1,157
Columbus, GA
Michael Ecks Offline
super stock
Michael Ecks  Offline
super stock

Joined: Jan 2003
Posts: 1,157
Columbus, GA
Originally Posted by 1969RR
Good evening, Having an issue with a new build here. 1970 Challenger, 440RB, Sniper injection. I purchased the AR alternator brackets, Denso Alt connector, new Denso alternator. Simple 3 wires to hook up (or so I thought). BAT lug going to stud on starter relay, along with wire from ammeter , blue wire is also directly to stud on relay, red not used, green has 12v key on/start position. I'm getting no charge, only 12v bat showing on volt meter and same on Sniper's hand held. I could have a bad alternator, but it is new, so I doubt it. What am I not doing correctly? Any help is appreciated! Thanks, Jeff


Mine wouldn't charge until I hooked up the red wire as well. This is all from memory, but if I am recalling correctly - In stock systems positive from the battery goes to a split circuit with a resistor on one path and a lamp on the other, and then to the red wire terminal on the alt. According to the Toyota tech that helped me out, this is also the exciter wire. I skipped the whole split circuit bit and ran a wire from switched source under the dash and back to the alt. Alternator setup worked fine once I did that.

Not an expert, just the best memory of my experience getting the setup working. Should be easy to test out for you.

Best of luck to you.


"The happiness of your life depends upon the quality of
your thoughts" ~ Roman Emperor Marcus Aurelius
Re: Denso alternator wiring issue? [Re: Sinitro] #2756345
03/26/20 11:26 PM
03/26/20 11:26 PM
Joined: Dec 2004
Posts: 9,666
Rittman Ohio
fourgearsavoy Offline
master
fourgearsavoy  Offline
master

Joined: Dec 2004
Posts: 9,666
Rittman Ohio
Originally Posted by Sinitro
If the Denso is brand new and sealed up, very doubtful it is bad.. Possible but not likely..
I steer clear of all the AutoZone, Advance, O'Reily mastercraft specials, even though they may have a life-time warranty. eek eek To me, my time & labor is far more valuable to save a few $, do the job once and right..


Just my $0.02 wink


iagree This is why I only use a genuine Denso starters and alternators. They last forever on a daily driver so they do great on our cars twocents I run the sense wire to the relay and the main 10 gauge wire to the battery positive terminal on my shut-off switch.
Gus beer


64 Plymouth Savoy
493 Indy EZ's by Nick at Compu-Flow
5-Speed Richmond faceplate Liberty box
Dana 60
Re: Denso alternator wiring issue? [Re: fourgearsavoy] #2756415
03/27/20 09:26 AM
03/27/20 09:26 AM
Joined: Jan 2003
Posts: 5,924
North Dakota
6PakBee Offline
master
6PakBee  Offline
master

Joined: Jan 2003
Posts: 5,924
North Dakota
This is the best article I've ever found on wiring Denso's.

Denso Wiring


Wife says too many cars, liquidation coming soon......
Re: Denso alternator wiring issue? [Re: 6PakBee] #2757033
03/28/20 10:04 PM
03/28/20 10:04 PM
Joined: Aug 2009
Posts: 669
Anderson, IN
1
1969RR Offline OP
mopar
1969RR  Offline OP
mopar
1

Joined: Aug 2009
Posts: 669
Anderson, IN
Thanks guys! I got back to it today (finally!) Started the car, it's charging normal at 14.3v! Who knows! My tester, volt gauge, sniper hand held all read 12.3v the other day, now all reading 14+. Now I did not hook up the red wire (gauge wire) at all, just taped it off. Right or wrong? Right now, I'm gonna consider it working. Take care, Jeff


Advertisement
Sponsored Link
Moparts Newest Topics
1970 True V-Code 440 Six Pack, 4 speed
by tomsjack. 04/05/20 04:04 AM
Must see movie! Clark Gable racing at Indy
by Hemi_Joel. 04/05/20 02:30 AM
Hemi block engine mount
by hemienvy. 04/05/20 01:38 AM
1969 GTX convert 4 speed project wiw
by MI Mopar Works. 04/05/20 12:06 AM
Moparts Recent Posts
Alcohol Dominator question
by 69b1dart. 04/05/20 06:43 AM
Hemi block engine mount
by 71birdJ68. 04/05/20 06:35 AM
I need to replace 4”X 5” pattern axles 8.75
by NachoRT74. 04/05/20 06:00 AM
Why act like this?
by not_a_charger. 04/05/20 05:55 AM




Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.1