Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Page 1 of 2 1 2
ok trans(727) problems ( update again 5-14-06) #24074
05/07/06 02:30 PM
05/07/06 02:30 PM
Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
VernMotor Offline OP
master
VernMotor  Offline OP
master

Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
Ok car slow down 2 tenths this weekend.I can't see or hear anything wrong.But there is. Drain fluid out of trans metal in it. Here is a pic of what I seen in the pan filter.

Ok what I found is rear drum suport is gaulded.I have done some fiuld mods. I do have the 1/8 hole to the sprag. maybe too much ? holes in gov-park-hub welded closed(see pic).feed hole in suport to gov. expoxed close (see pic).not sure why this has happen? here is some pics sorry not good..


I had two machined groves in hub to help this from happing .125 wide and .030 deep. and a grove inside from feed hole to feed hole( see pic)




2608682-reargovhub.JPG (141 downloads)
Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: VernMotor] #24075
05/07/06 02:57 PM
05/07/06 02:57 PM
Joined: Dec 2003
Posts: 566
Boise Idaho
6
65coronet500 Offline
mopar
65coronet500  Offline
mopar
6

Joined: Dec 2003
Posts: 566
Boise Idaho
Cooler plugged ????? Or restricted somehow ??
Cooler line kinked ?? let us know Matt


All steel 3800 lbs with me in it 65 Coronet 451 CID Indy 440-1 heads by Dwayne Porter racing heads .
..... 10.31 @ 129.4 mph 1.40 60 ft ALL MOTOR!!!!
Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: 65coronet500] #24076
05/07/06 03:11 PM
05/07/06 03:11 PM
Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
VernMotor Offline OP
master
VernMotor  Offline OP
master

Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
well I thought about that. but the suport to the shaft looks good ?? I would of thought it been gauded there too if that was the case and when I did the trans I put new filter in my cooler and made sure it was clean and flowed good . because when I took it apart the first time the inside of the suport was gauded.but I will check it out again.

Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: VernMotor] #24077
05/07/06 04:50 PM
05/07/06 04:50 PM
Joined: Dec 2003
Posts: 566
Boise Idaho
6
65coronet500 Offline
mopar
65coronet500  Offline
mopar
6

Joined: Dec 2003
Posts: 566
Boise Idaho
maybe the inline filter ?????

Last edited by 65coronet500; 05/07/06 04:53 PM.

All steel 3800 lbs with me in it 65 Coronet 451 CID Indy 440-1 heads by Dwayne Porter racing heads .
..... 10.31 @ 129.4 mph 1.40 60 ft ALL MOTOR!!!!
Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: 65coronet500] #24078
05/07/06 04:53 PM
05/07/06 04:53 PM
Joined: Dec 2003
Posts: 566
Boise Idaho
6
65coronet500 Offline
mopar
65coronet500  Offline
mopar
6

Joined: Dec 2003
Posts: 566
Boise Idaho
Check the case where the fitting goes in the case and make sure no restrictions there and make sure the hole in rear support is lined up with the return passage.


All steel 3800 lbs with me in it 65 Coronet 451 CID Indy 440-1 heads by Dwayne Porter racing heads .
..... 10.31 @ 129.4 mph 1.40 60 ft ALL MOTOR!!!!
Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: VernMotor] #24079
05/07/06 04:56 PM
05/07/06 04:56 PM
Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
VernMotor Offline OP
master
VernMotor  Offline OP
master

Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
Ok more info about this
1 I blew though cooler and lines all good there flows good.
2 trans was geting hot.
3 fluid was not burn
3 all bronze blushings are black and blue from heat not burn..
4 all chutchs look good. no sliping and discolor
5 metal in pan is steel sticks to magnet.I see nothing in trans that is steel or iron.that would acount for metal in pan

Makes me think just enuff lack of fluid was not there to hurt parts that need it most ?
And coverter is going away or gone lol.
maybe that is where metal came from ?
maybe two problems ?

??? I don't know about this one Help...

Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: VernMotor] #24080
05/07/06 06:13 PM
05/07/06 06:13 PM
Joined: Jan 2003
Posts: 2,745
Cedar Lake IN
CRT Offline
master
CRT  Offline
master

Joined: Jan 2003
Posts: 2,745
Cedar Lake IN
Question for ya vern, did the out put shaft gal up the support where it rides on ? your pic is a lil fogy.

And, did you have sealing rings on the park gear ?

Last edited by CRT; 05/07/06 06:16 PM.
Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: CRT] #24081
05/07/06 06:23 PM
05/07/06 06:23 PM
Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
VernMotor Offline OP
master
VernMotor  Offline OP
master

Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
Quote:

Question for ya vern, did the out put shaft gal up the support where it rides on ? your pic is a lil fogy.

And, did you have sealing rings on the park gear ?




No shaft and inside of suport look good and Yes I did have both sealing rings on park hub

Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: VernMotor] #24082
05/07/06 06:57 PM
05/07/06 06:57 PM
Joined: Mar 2004
Posts: 690
Johnstown, Ohio
fast383duster Offline
mopar addict
fast383duster  Offline
mopar addict

Joined: Mar 2004
Posts: 690
Johnstown, Ohio
If you need a trans you can use my spair. I just took it out to put the transbrake one in. At least you will have one for this weeks points. Its setting on the bench ready all it needs is a vb. Let me know.

As for the problem I think eliminating the gov hurt the oiling in that trans.


Ryan Goodin S/Pro B386 High Speed Graphix T-shirts, Signs and More! www.highspeedgraphix.com
Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: fast383duster] #24083
05/07/06 08:59 PM
05/07/06 08:59 PM
Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
VernMotor Offline OP
master
VernMotor  Offline OP
master

Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
Thanks ryan. I ready want to put this back in till I know for sure what is going on. I let you know..thanks very much.

Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: VernMotor] #24084
05/07/06 10:21 PM
05/07/06 10:21 PM
Joined: Jan 2003
Posts: 15,768
Western NC
440Jim Offline
I Live Here
440Jim  Offline
I Live Here

Joined: Jan 2003
Posts: 15,768
Western NC
The answer isn't jumping out at me. But thinking out loud:

- Seems like lack of lube on the drum to support surface (no kidding)
- I see nothing wrong with your mods to help prevent this! But I have not done those mods myself.
- Although I don't like a big 1/8" dia hole for oiling the sprag rollers, that is an old mod so it shouldn't be the primary cause.
- If something else is bleeding lube or restricting lube flow, the combo with the 1/8" hole might be starving it. Since the shaft to support gets the fluid before the drum, it might be OK when the drum isn't getting enough.
-The fluid passage mods for the governor removal need more scruntiny. But you seem to have taken care of it.

Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: VernMotor] #24085
05/07/06 10:26 PM
05/07/06 10:26 PM
Joined: Jan 2003
Posts: 15,768
Western NC
440Jim Offline
I Live Here
440Jim  Offline
I Live Here

Joined: Jan 2003
Posts: 15,768
Western NC
Quote:


5 metal in pan is steel sticks to magnet.I see nothing in trans that is steel or iron.that would acount for metal in pan


Well the drum is iron and it is damaged. But do you mean the amount of damage doesn't account for all the metal in the pan/filter?

Like you said, the converter is a potential source.

Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: 440Jim] #24086
05/07/06 11:01 PM
05/07/06 11:01 PM
Joined: Dec 2003
Posts: 566
Boise Idaho
6
65coronet500 Offline
mopar
65coronet500  Offline
mopar
6

Joined: Dec 2003
Posts: 566
Boise Idaho
Quote:

Quote:


5 metal in pan is steel sticks to magnet.I see nothing in trans that is steel or iron.that would acount for metal in pan


Well the drum is iron and it is damaged. But do you mean the amount of damage doesn't account for all the metal in the pan/filter?

Like you said, the converter is a potential source.



Oil pump going sour???


All steel 3800 lbs with me in it 65 Coronet 451 CID Indy 440-1 heads by Dwayne Porter racing heads .
..... 10.31 @ 129.4 mph 1.40 60 ft ALL MOTOR!!!!
Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: VernMotor] #24087
05/08/06 12:43 AM
05/08/06 12:43 AM
Joined: Jan 2003
Posts: 968
Boynton Beach, Fl
Rapid588 Offline
super stock
Rapid588  Offline
super stock

Joined: Jan 2003
Posts: 968
Boynton Beach, Fl
Vern, it would be nice if you could get a couple more pics that were a lot more clear to see exactly what mods you do have........

First thing is you obviously have a lubrication circuit problem, the cooler line (circuit) enters into the gov support area by way of the inlet into the case, and then lubricates various bushings, thrust washers, planetary gears (splashed), clutches etc, etc by way of passages drilled down the output and input shafts (with one of the first stops being your chewed up output support).

With that being said, think of the low reverse drum and the output shaft in the support area as being like crankshaft journals and the output support like an engine bearing ....... needing some amount of pressurized lubrication fluid to keep a layer of oil between the individual components(not much pressure though, 5 to 30 lbs is all it needs).

Your comment about the bushings heating up and changing colors also points to this lack of lubrication, as does the trans heating up (no lubricating HOT components).

It also COULD be convertor problems (thats where the lube oil comes from)which possibly could be the metal particles, or they also could be from planetary's 'spalling' (galling)from lack of lube or even thrust washer/wearing of components.

One thing you mentioned was the epoxying of the governor feed hole in the support........ there are 2 holes in this back area of the gov support, if the forward one was epoxied that will definately be your problem as the forward hole IS the lubrication circuit for the trans ....... your pics (or it may be my eyes )are too blurry to really see this area ....it almost looks like it may be epoxied.

In any case, (no pun intended) some more pics and more info would help to find the cause of your problem...... keep em coming

Randy


93 Dodge Stealth - Supercharged 526ci Hemi
67 Hemi GTX (may the 4speed with you!)
Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: Rapid588] #24088
05/08/06 10:53 AM
05/08/06 10:53 AM
Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
VernMotor Offline OP
master
VernMotor  Offline OP
master

Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
Yes I know my pics are bad sorry ..I am at work right now. and have to work 8 to 8 today so be tomorow before I can get them better. and Jim no metal off the inside of drum . just alum - transfed on to the drum. so metal is not from there. Randy I get some more info on here.

Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: VernMotor] #24089
05/08/06 09:47 PM
05/08/06 09:47 PM
Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
VernMotor Offline OP
master
VernMotor  Offline OP
master

Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
here is some better pics.

2611970-insidesuport1.JPG (202 downloads)
Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: VernMotor] #24090
05/08/06 10:07 PM
05/08/06 10:07 PM
Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
VernMotor Offline OP
master
VernMotor  Offline OP
master

Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
will not let me put them in the post ??? just have to click on them sorry

humm did that one....lol

Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: VernMotor] #24091
05/08/06 10:25 PM
05/08/06 10:25 PM
Joined: Jan 2003
Posts: 7,952
The Grand State of Confusion-O...
SKR8PN Offline
master
SKR8PN  Offline
master

Joined: Jan 2003
Posts: 7,952
The Grand State of Confusion-O...
Vern....I also have a COMPLETE and FRESH BB 727 w Turbo Action valve body,no converter.
You are welcome to borrow it if you need it.
Already tested!! It is the one I just removed from the Daytona.


Karma has no menu. You get served what you deserve.
Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: SKR8PN] #24092
05/08/06 10:50 PM
05/08/06 10:50 PM
Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
VernMotor Offline OP
master
VernMotor  Offline OP
master

Joined: Nov 2003
Posts: 7,190
Mt.Vernon ,Ohio
Well I thank you very much for the offer. But I am afraid that I think my problem is my converter.and I do not want to put my junk in someone elses trans and hurt it. I got two weeks to deal with this mess. so I think I going buy new converter and put new bushing in the trans and buy a roller suport like I should of done in the frist place!. put it back together.more I look at the metal in pan and look at parts in trans. I can't find anything that metal came from has to come out of coverter.

Re: ok trans(727) problems again HELP [Re: VernMotor] #24093
05/09/06 07:33 AM
05/09/06 07:33 AM
Joined: Mar 2004
Posts: 690
Johnstown, Ohio
fast383duster Offline
mopar addict
fast383duster  Offline
mopar addict

Joined: Mar 2004
Posts: 690
Johnstown, Ohio
How do you have two weeks?? This week is points. What stall converter are you running?

Also if it were me I would put a stock gov. and hub in it to fix that oiling problem. Theres really not that much weight there to justify.


Ryan Goodin S/Pro B386 High Speed Graphix T-shirts, Signs and More! www.highspeedgraphix.com
Page 1 of 2 1 2

Advertisement
Forum Statistics
Forums32
Topics193,815
Posts2,261,739
Members25,802
Most Online1,424
Jun 20th, 2018
Moparts Newest Topics
Where to stay in OKC
by carcrazyguy. 03/21/19 12:09 AM
Where to find w2 replacement valves
by viperblue72. 03/20/19 11:34 PM
Shock settings, radial to bias
by justinp61. 03/20/19 10:56 PM
Viper calipers
by 70rrclone. 03/20/19 10:32 PM

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.1