Page 2 of 2 < 1 2
Topic Options
#2447801 - 02/06/18 09:41 PM Re: I think I might have an engine problem... [Re: BSB67]
amxautox Offline
Still Retired. Still Posting on Moparts. A Lot.

Registered: 05/13/03
Posts: 96644
Loc: On The Boat, On The Lake, Wa. ...
Yup. lol
_________________________
Tom

"Everyone should believe in something; I believe I'll go fishing."

-Henry David Thoreau

Men and fish are alike. They both get into trouble when they open their mouths

author unknown


Top
#2447822 - 02/06/18 10:43 PM Re: I think I might have an engine problem... [Re: EV2Bird]
Cab_Burge Offline
I Win

Registered: 08/23/03
Posts: 31391
Loc: Bend,OR USA
Originally Posted By EV2Bird
Clearly not everyone is as smart as this guy....

https://www.youtube.com/watch?v=Pn-sNkeW7uA

I'm sure both of his parents owned and drove Chevy as well as smoke the old good stuff whistling grin
_________________________
Mr.Cab Racing and winning with Mopars since 1964. (Old F--t, Huh)

Top
#2448083 - 02/07/18 02:07 PM Re: I think I might have an engine problem... [Re: Cab_Burge]
RoadRunnerLuva Offline
master

Registered: 01/31/03
Posts: 2897
Loc: Michigan
What (if anything) did Brian at IMM say about your engine dilema?
You said you took it back to him to have it tuned? HE built it...
what was HIS advise to you? You also said you were done with shops...
I am assuming he was of no help to you? work
And BTW his reputation isn't all it's cracked up to be, I have dealt
with him in the past myself as a customer, and it didn't end well. twocents
_________________________
"Get busy living or get busy dying"....

1972 Plymouth Duster...418ci Stroker Small Block
1973 Dodge Charger SE Brougham...400ci Big Block (SOLD)
1971 Plymouth Duster...360 4bbl (SOLD)
1970 Dodge Challenger...340 4bbl (SOLD)
1969 Dodge Dart...440 Big Block (SOLD)
1969 Chrysler 300 Convertible...440 Big Block (SOLD)
1968 Dodge Dart Custom...318 4bbl (SOLD)
1998 Dodge Dakota R/T 5.9 Magnum
2002 Jeep Grand Cherokee 4.0

Top
#2448119 - 02/07/18 03:03 PM Re: I think I might have an engine problem... [Re: EV2Bird]
madscientist Offline


Registered: 09/17/14
Posts: 2277
Loc: Washington
Originally Posted By EV2Bird
Clearly not everyone is as smart as this guy....

https://www.youtube.com/watch?v=Pn-sNkeW7uA



That dude is weird. He has a face I just can't trust. And the engine was rebuilt by HIM.
_________________________
Just because you think it won't make it true. Horsepower is KING. To dispute this is stupid. C. Alston

Top
#2448219 - 02/07/18 06:54 PM Re: I think I might have an engine problem... [Re: EV2Bird]
larrymopar360 Offline
top fuel

Registered: 01/07/11
Posts: 1684
Loc: Central Florida
Originally Posted By EV2Bird
Clearly not everyone is as smart as this guy....

https://www.youtube.com/watch?v=Pn-sNkeW7uA
That was a really annoying and waste of 2 minutes 4 seconds.
_________________________
Facts are stubborn things.

Top
#2448285 - 02/07/18 09:45 PM Re: I think I might have an engine problem... [Re: MuuMuu101]
MuuMuu101 Offline
I got lucky at Woodward!

Registered: 12/12/10
Posts: 12274
Loc: Covina, Ca
For the record, I wasn't expecting/blaming IMM for building me a broken motor. If it is broken, I probably would have assumed it was my fault anyway. IIRC, IMM set initial timing to about 34 degrees. Unfortunately, Brian forgot to give me cam specs and they seem to be lost. I just know it's something like a 238/242.

Since November, I have been driving the car every weekend. Generally I let the car warm-up for 5-10 minutes and then I go for about a 15-20 minute ride. Generally, when I've been driving, the engine runs between 180-200F for the water temp. So, it has been getting to operating temperature every time I've driven it.

As for the rest, thank you for the advice. I think I'm going to start simple and pull the spark plugs and inspect them whenever I get free time. While I'm at it, I'll change the oil (as it needs it anyway).

When the car was first built, the person who put it together set the fuel pressure to about 8 psi. At my first autocross, I ended up flooding the carb on the first turn 3/4 runs. After that incident I turned the fuel pressure down to 6.5 psi as the youtube video on tuning Holley carbs I watched said 7 psi MAX. I think I may bump it down a little more (5 psi-ish) as, like you're all saying, it seems like its running a little too rich.

I think I'll take it on longer runs on the weekend to the gf's house which is 30 miles one way and generally a 30-40 minute drive.
_________________________

68 Dart GT Project Thread: Linky!

Top
#2448298 - 02/07/18 10:10 PM Re: I think I might have an engine problem... [Re: MuuMuu101]
GoodysGotaCuda Offline
5.7L Hemi, 6spd

Registered: 11/23/04
Posts: 24438
Loc: Texas
Originally Posted By MuuMuu101

When the car was first built, the person who put it together set the fuel pressure to about 8 psi. At my first autocross, I ended up flooding the carb on the first turn 3/4 runs. After that incident I turned the fuel pressure down to 6.5 psi as the youtube video on tuning Holley carbs I watched said 7 psi MAX. I think I may bump it down a little more (5 psi-ish) as, like you're all saying, it seems like its running a little too rich.



Adjusting fuel pressure is not the way to lean out a tune. Too much pressure can push fuel past the floats and through the jets. Once you are below that threshold [7psi], you need to be adjusting idle mixture screws and jetting.
_________________________
1972 Barracuda - 5.7L Hemi, T56 Magnum 6spd - https://www.facebook.com/GoodysGotaHemi
1976 Dodge Warlock - "Her Truck" - 360/727 2wd
1969 Dodge Dart Custom Sedan - Grandma Edition - 318/904
2016 Subaru WRX - E30 Tune ~320whp

Top
#2448301 - 02/07/18 10:18 PM Re: I think I might have an engine problem... [Re: GoodysGotaCuda]
MuuMuu101 Offline
I got lucky at Woodward!

Registered: 12/12/10
Posts: 12274
Loc: Covina, Ca
Originally Posted By GoodysGotaCuda
Originally Posted By MuuMuu101

When the car was first built, the person who put it together set the fuel pressure to about 8 psi. At my first autocross, I ended up flooding the carb on the first turn 3/4 runs. After that incident I turned the fuel pressure down to 6.5 psi as the youtube video on tuning Holley carbs I watched said 7 psi MAX. I think I may bump it down a little more (5 psi-ish) as, like you're all saying, it seems like its running a little too rich.



Adjusting fuel pressure is not the way to lean out a tune. Too much pressure can push fuel past the floats and through the jets. Once you are below that threshold [7psi], you need to be adjusting idle mixture screws and jetting.


Coolio. I'll watch some youtube videos from Holley to adjust idle mixture screws and jets.
_________________________

68 Dart GT Project Thread: Linky!

Top
#2448488 - 02/08/18 10:42 AM Re: I think I might have an engine problem... [Re: MuuMuu101]
krautrock Offline
top fuel

Registered: 01/27/03
Posts: 1766
Loc: central texas
Originally Posted By MuuMuu101
Originally Posted By GoodysGotaCuda
Originally Posted By MuuMuu101

When the car was first built, the person who put it together set the fuel pressure to about 8 psi. At my first autocross, I ended up flooding the carb on the first turn 3/4 runs. After that incident I turned the fuel pressure down to 6.5 psi as the youtube video on tuning Holley carbs I watched said 7 psi MAX. I think I may bump it down a little more (5 psi-ish) as, like you're all saying, it seems like its running a little too rich.



Adjusting fuel pressure is not the way to lean out a tune. Too much pressure can push fuel past the floats and through the jets. Once you are below that threshold [7psi], you need to be adjusting idle mixture screws and jetting.


Coolio. I'll watch some youtube videos from Holley to adjust idle mixture screws and jets.


first thing i would do is pull the plugs and see if they are black.

and also set your float level, mid way up the glass if it has that in the bowls, if it's just a screw, the fuel should be right at the bottom if you pull the screw out, engine idling when you check this...

proper idle mix tune won't have the car idling well until it warms up some. tune the idle mix after the motor is completely warm.
go around the carb (all four idle screws) screwing them in 1/8th turn (leaner) until the idle stops getting higher and smoother, then maybe richen it up just a touch from there, like 1/16th of a turn on all screws...
you can also tune the idle mix for highest vacuum reading instead of RPM.

if your plugs are real black.
for the jetting, lean it out in small steps. drive down the hwy steady cruise, maybe 2000rpm, once you are too lean you will feel some very subtle surging. from there jet it back up two sizes maybe.
because of the power valve in the primary side, the seconday jets will be larger by something like 8 sizes or so. (look up the baseline tune for your carb).

Top
#2448520 - 02/08/18 11:41 AM Re: I think I might have an engine problem... [Re: MuuMuu101]
amxautox Offline
Still Retired. Still Posting on Moparts. A Lot.

Registered: 05/13/03
Posts: 96644
Loc: On The Boat, On The Lake, Wa. ...
And check to see if the power valve is blown.
_________________________
Tom

"Everyone should believe in something; I believe I'll go fishing."

-Henry David Thoreau

Men and fish are alike. They both get into trouble when they open their mouths

author unknown


Top
#2448641 - 02/08/18 03:43 PM Re: I think I might have an engine problem... [Re: MuuMuu101]
dynorad Offline
mopar

Registered: 01/20/03
Posts: 512
Loc: Niwot, CO Formerly denn...
I'd rejet sooner rather than later. Fuel washdown of the cylinder walls can destroy your ring seal.
Another option would be having it dyno tuned.

Top
#2449954 - 02/11/18 01:30 AM Re: I think I might have an engine problem... [Re: MuuMuu101]
slantzilla Offline
I Live Here

Registered: 01/24/03
Posts: 18273
Loc: Park Forest, IL
The white smoke and the black soot can be as simple as it is pig rich. Rich can cause condensation in the exhaust if it is not driven a lot and burned out. The black soot is just the water washing the carbon out of the pipes.
_________________________
"Everybody funny, now you funny too."

Top
Page 2 of 2 < 1 2

Advertisement
Forum Stats
25,532 Registered Members
32 Forums
193,972 Topics
2,265,613 Posts

Most users ever online: 1,424 @ 06/20/18 07:18 PM
Moparts Newest Topics
New Cadillac XT4 Commercial . . . Mopar showing !
by a12rag
10/17/18 11:43 PM
draining a 42re pan
by rhad
10/17/18 10:52 PM
Cam choice
by ozymaxwedge
10/17/18 10:13 PM
The Good Old Days - see General section
by topside
10/17/18 10:02 PM