Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#2425105 - 12/28/17 07:49 PM 03 1500 9 1/4 rear end swap issue
Bull1tt Offline
pro stock

Registered: 01/31/05
Posts: 1483
Loc: Pgh, PA
My original Sure-grip 9 1/4 rear end blew up a while back, so I swapped the rear end from another 03 truck I had. Both trucks are two-wheel drive. Of course this one had a horrible pinion whine at 45-55 mph. I’ve run it for over a year, but it developed a vibration and the howl went away. I bought another rear from a 4wd ‘03, and the plug for the ABS tone ring is different. Luckily, the wires were cut, so I wired it to existing two wires. Colors were different, so I did the guess. Now my dash ‘Brake’ and ABS lights are on. Switched wires around to no help. Any ideas?

Top
#2425148 - 12/28/17 08:41 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
savoy64 Offline
top fuel

Registered: 09/07/11
Posts: 1832
Loc: colorado
swap the sensor to the original one....

Top
#2425197 - 12/28/17 10:09 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
Bull1tt Offline
pro stock

Registered: 01/31/05
Posts: 1483
Loc: Pgh, PA
Broke it removing the wires...

Top
#2425201 - 12/28/17 10:17 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
Supercuda Offline
I Live Here

Registered: 09/04/07
Posts: 13835
Loc: up yours
Buy another one

or

Put a piece of electrical tape over the offending light.
_________________________
They say there are no such thing as a stupid question.
They say there is always the exception that proves the rule.
Don't be the exception.

Top
#2425436 - 12/29/17 02:45 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
Bull1tt Offline
pro stock

Registered: 01/31/05
Posts: 1483
Loc: Pgh, PA
Because the ABS light is on, no more cruise control...
I guess I’ll get another sensor

Top
#2433148 - 01/11/18 09:33 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
Bull1tt Offline
pro stock

Registered: 01/31/05
Posts: 1483
Loc: Pgh, PA
I replaced the speed sensor with a new one for an ‘03. Replaced the plug with my original. The ABS and brake light are still on. Next step???

Top
#2433167 - 01/11/18 10:18 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
stumpy Offline


Registered: 01/19/03
Posts: 29495
Loc: Grand Prairie,Texas
Disconnect the battery and let it clear the codes. Does the rear axle assembly have abs sensors on it?


Edited by stumpy (01/11/18 10:21 PM)

Top
#2433343 - 01/12/18 10:20 AM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
geo. Offline
member

Registered: 05/11/15
Posts: 133
Loc: n.c.
I don't know the answer to this,
but are all the tone rings the same?
Is it worth taking off the cover and counting the teeth?

Top
#2434310 - 01/14/18 07:45 AM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
Bull1tt Offline
pro stock

Registered: 01/31/05
Posts: 1483
Loc: Pgh, PA
Disconnected the battery for a minute or so, ABS / brake lights are still on. Didn’t drive it yet, but did notice that when I turned cruise control on, the indicator lit up. Would not do that before. I’ll get it on a code reader and see what it says. The speed sensor that was in this rear end is a 2005 and up, so I guess this rear was changed out in the truck I got it from.

Top
#2434312 - 01/14/18 07:51 AM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: geo.]
Bull1tt Offline
pro stock

Registered: 01/31/05
Posts: 1483
Loc: Pgh, PA
Originally Posted By geo.
I don't know the answer to this,
but are all the tone rings the same?
Is it worth taking off the cover and counting the teeth?


I don’t know that either, but they did change the speed sensor style in 05/06. That makes me wonder.
I had the cover off initially, to check condition, and I put $60 worth of Royal Purple gear oil in it. Cover stays on for now.

Top
#2434443 - 01/14/18 12:08 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
stumpy Offline


Registered: 01/19/03
Posts: 29495
Loc: Grand Prairie,Texas
You could always save the new fluid and reuse it.

Top
#2434679 - 01/14/18 08:00 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: stumpy]
sportfury70 Offline
mopar

Registered: 07/17/05
Posts: 691
Loc: Cleveland Ohio
I believe you need to touch battery cables ends together for approx 15 seconds with headlights on to deplete any memory in computer. I've had to do this with my 07 minivan & also my 2011 ram 1500 to completely clear code.


Edited by sportfury70 (01/14/18 08:01 PM)

Top
#2434782 - 01/14/18 10:21 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
135sohc Offline
mopar

Registered: 02/19/12
Posts: 552
Loc: SoMd, USA
Key dance to display codes doesnt cost anything.

Top
#2434869 - 01/15/18 03:19 AM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
SNK-EYZ Offline
master

Registered: 01/30/07
Posts: 8149
Loc: Lost in Space
When you connected the rear axle speed sensor wires back together how did you do it?

The correct way per Dodge is to solder them and used heat shrink tubing.

With the low voltage that the sensors use crimp connectors could be an issue.
_________________________
Kayse can't keep up at all now. lol

Top
#2435414 - 01/15/18 11:15 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: sportfury70]
Bull1tt Offline
pro stock

Registered: 01/31/05
Posts: 1483
Loc: Pgh, PA
Originally Posted By sportfury70
I believe you need to touch battery cables ends together for approx 15 seconds with headlights on to deplete any memory in computer. I've had to do this with my 07 minivan & also my 2011 ram 1500 to completely clear code.


I’ve never heard that before...

Top
#2435416 - 01/15/18 11:16 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: SNK-EYZ]
Bull1tt Offline
pro stock

Registered: 01/31/05
Posts: 1483
Loc: Pgh, PA
Originally Posted By SNK-EYZ
When you connected the rear axle speed sensor wires back together how did you do it?

The correct way per Dodge is to solder them and used heat shrink tubing.

With the low voltage that the sensors use crimp connectors could be an issue.


Of course I used crimp style connectors...

Top
#2435580 - 01/16/18 09:56 AM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
sportfury70 Offline
mopar

Registered: 07/17/05
Posts: 691
Loc: Cleveland Ohio
Ok. I hadn't either. What's it hurt to try it? Worked for me. Makes no difference to me. This is why I generally don't reply.


Edited by sportfury70 (01/16/18 09:58 AM)

Top
#2437151 - 01/18/18 07:49 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: sportfury70]
Bull1tt Offline
pro stock

Registered: 01/31/05
Posts: 1483
Loc: Pgh, PA
Originally Posted By sportfury70
Ok. I hadn't either. What's it hurt to try it? Worked for me. Makes no difference to me. This is why I generally don't reply.


Well, I only was saying I’ve never heard that before. Nothing more... and prob will try, can’t hurt!

Top
#2438448 - 01/21/18 12:30 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
Bull1tt Offline
pro stock

Registered: 01/31/05
Posts: 1483
Loc: Pgh, PA
Still haven’t got a code reader on it yet, but I did take terminal off and touched them together for a while. That DID clear my check engine light, but ABS and Brake dash lights are still on.

Top
#2438633 - 01/21/18 06:16 PM Re: 03 1500 9 1/4 rear end swap issue [Re: Bull1tt]
Bull1tt Offline
pro stock

Registered: 01/31/05
Posts: 1483
Loc: Pgh, PA
Plugged in a code reader and it came up “NO CODES” on the OBD II scanner. So now I have no cruise control with these lights on the dash. (ABS / Brake) This rear end has no sensors for ABS, only wires go to speed sensor.
Now what?

Top
Page 1 of 2 1 2 >

Advertisement
Forum Stats
25,535 Registered Members
32 Forums
194,055 Topics
2,266,645 Posts

Most users ever online: 1,424 @ 06/20/18 07:18 PM
Moparts Newest Topics
1969 Plymouth Road Runner
by tomsjack
10/20/18 04:56 AM
Vision wheels?
by slantzilla
10/20/18 03:35 AM
Project 470 Finished!!!!! Dyno Results
by ccdave
10/19/18 11:47 PM
Small block stroker kits?
by viperblue72
10/19/18 11:38 PM